Bereidingstemperaturen
Of je nu voor low and slow gaat, of voor een gezellige BBQ met vrienden, temperatuur is erg belangrijk. En dan gaat het niet alleen over het hebben van een hete BBQ, maar vooral over de bereidingstemperatuur en de kerntemperatuur die het vlees, gevogelte of de vis die je gaat BBQ-en moet hebben voor de perfecte garing. Een thermometer in de deksel van je BBQ is daarom erg belangrijk en een (digitale) kernthermometer mag ook niet ontbreken. Hieronder heb ik de algemene kerntemperaturen voor vlees, gevogelte en vis opgesomd en de bereidingstemperatuur voor verschillende producten.
Wij zijn officieel dealer van Thermapen, de fijnste professionele thermometer. Natuurlijk te koop in onze BBQ Shop.
Kerntemperatuur Vlees, Gevogelte & Vis
In onderstaande tabel staan de kerntemperaturen voor vlees, gevogelte en vis. Zorg dat je de temperatuur van je vlees, gevogelte of vis geregeld controleert en deze van de BBQ haalt als het een paar °C onder de benodigde temperatuur is. Tijdens het nagaren zal de kerntemperatuur van je gerecht nog iets stijgen.
Vleessoort | Garing | Kerntemperatuur |
---|---|---|
Kerntemperatuur Kip & Kalkoen | 70-72 °C | |
Kerntemperatuur Vis | 55 °C | |
Kerntemperatuur Rundvlees & Lamsvlees | rare | 50-52 °C |
medium rare | 55-58 °C | |
medium | 60-63 °C | |
medium well | 65-67 °C | |
well done | 70+ °C | |
Kerntemperatuur Varkensvlees | medium | 60-63 °C |
well done | 70+ °C |
Bereidingstemperaturen
Naast de juiste kerntemperatuur is ook de bereidingstemperatuur van groot belang voor een heerlijk mals resultaat. Wanneer je vlees, gevogelte of vis op een te hoge temperatuur bereidt is het natuurlijk eerder gaar, maar het resultaat zal ook minder lekker zijn. In onderstaande tabel vind je een uitgebreide lijst aan vleesproducten, gevogelte en vis met de bijbehorende bereidingstijd en nagaringstijd. In combinatie met bovenstaande kerntemperaturen kun je tot een perfect gerecht komen!
Vleessoort | Garingstemperatuur (°C) | Nagaring (min.) |
---|---|---|
Rundvlees | ||
Steak | 190 | 4 |
Ossenhaas heel | 150 | 5 |
Picanha | 130 | 7 |
Longhaas | 140 | 7 |
Cote de Boeuf | 170 | 7 |
Ossenhaastournedos | 180 | 5 |
Rib roast | 160 | 8 |
Flank steak | 190 | 4 |
Skirt steak | 190 | 4 |
Brisket | 100 | 8 |
Biefstuk | 180 | 5 |
Schouderhaas | 170 | 4 |
Burger | 180 | 4 |
Varkensvlees | ||
Spareribs | 110 | 6 |
Buikspareribs | 110 | 6 |
Pulled pork | 110 | 10 |
Procureur steak | 180 | 3 |
Kotelet | 180 | 5 |
Varkenshaas | 180 | 5 |
Rack of Pork | 180 | 5 |
Procureur | 130 | 7 |
Kip | 160 | 6 |
Vis | 150 | 2 |